Mother Dove

Een serie van interviews met onze Mother Doves

       INTERVIEW

       “Celebrating motherhood”

       JETTEKE VAN LEXMOND

 

Jetteke van Lexmond is een duizendpoot die haar stempel heeft gedrukt op de nationale en internationale modewereld. Haar gevoel voor esthetiek en vrouwelijkheid komt prachtig naar boven in haar bedrijf wat ze samen met haar zus Lieke heeft opgezet. Moonsisters is inmiddels een internationale community, waar vrouwen en mannen wereldwijd iedere dag geïnspireerd te worden af te stemmen op de energie die het universum en de Maan afgeven.

Voor vele moeders is zij een reminder dat leven vanuit je hart en vertrouwen op je intuïtie een weg is die we allemaal samen kunnen bewandelen. Wij van Palomas Libres zien haar als onze eerste Mother Dove. Ze opent de galerij met een prachtig interview over haar visie op moederschap en opvoeding.

Wat maakt jullie gezin speciaal?
Ons gezin is heel hecht, we zijn allemaal heel graag met elkaar, en vinden het heel leuk om nieuwe herinneringen samen te maken, nieuwe avonturen te beleven samen en leren van elkaar.

Hoe speelt spiritualiteit een rol binnen jullie gezin?
Ik ben mij bewust van de kracht van ‘zelfliefde’. Dat dit de basis is om een liefdevolle persoon te zijn die vanuit heelheid kan geven. Van vertrouwen op de intuïtie, de koers van je hart. Dat het universum een weerspiegeling is van wat er op aarde afspeelt, ‘zo boven, zo beneden’. Het ritme van de natuur, de kalender in de lucht, de maan. Dat ik daar nu al 4 jaar een kalender over schrijf, de Moon Calendar. Ik vertel ze er over, ze vragen er naar…. Het is heel natuurlijk, een onderdeel van ons leven.

Staan je kinderen open voor spiritualiteit of vinden ze het hocus pocus?
Ze staan zeker open voor spiritualiteit, ze weten dat dit betekent dat ze in connectie staan met hun intuïtie, met hun gevoel. Dat spiritualiteit niet iets buiten jezelf is, maar juist thuiskomen in je eigen lichaam.

¨Hetgeen waar je het meest van houdt, is ook direct hetgeen wat je het meest kwetsbaar maakt¨

img

Doen jullie aan bepaalde rituelen binnen het gezin?
Als ze naar school gaan en naar bed gaan spuit ik ‘Love spray’. Deze prachtige spray, die we ontwikkeld hebben voor Moonsisters, is van heel prachtig zuiver bergwater met een hele hoge bovas, hoger dan Lourdes en pure rozen over ze heen, om ze te beschermen en te laten herinneren wie ze zijn. Als we naar bed gaan spreken we uit waar we dankbaar voor zijn, en bespreken we kort de dag. Ze dragen kleine edelstenen bij zich en engeltje van rozenkwarts. Ik zeg altijd, je bent nooit alleen, je onzichtbare team is er altijd, en dit engeltje herinnert je eraan. Tip: mocht je hier ook geïnteresseerd in zijn; we verkopen deze op onze website.

Heb je verwachtingen van je kinderen en zo ja, hoe ga je daarmee om?
Ik vertrouw het pad…. Ik zie hoe prachtig ze zijn, het leven is nu…. En we vieren de dag…. Zijn er verwachtingen van je omgevingen die een rol spelen hierin? Nee, ik laat dat los. Walk the talk, ik moet zelf laten zien door te doen, dat naar de verwachting van anderen leven een slecht idee is ;-).

Vertel eens over je kinderen en hun ‘uniqueness’?
Dean is vijf dubbel maagd en heeft alles heel mooi geordend, toen ik vroeger al met ze op reis ging (zonder Alex, die kon niet altijd mee) dan deed hij de route begeleiding, de sleutels, codes etc…. hij is er mega goed in en vindt dat heel leuk. June is heel creatief en innovatief in hoe hij naar de wereld kijkt, heel goed met dieren, gek op tuinieren…. En heel sportief.

“Ze worden overladen met liefde en tijd;
dat is het mooiste wat je een kind geven kan.¨

img

Wat vind je het meeste challenging aan moeder zijn?
Het geen waar je het meest van houdt is ook direct het geen wat je het meest kwetsbaar maakt. Ze missen als ik soms ver op reis ben is het moeilijkst.

En wat het meeste rewarding?
Knuffelen, onvoorwaardelijke liefde delen, het grootse geschenk ooit.

Wanneer je kind jou raakt met een opmerking, hoe reageer je dan het liefst?
Altijd heel eerlijk en puur, ik ben een moeder die haar emoties toont. Ik denk dat door ze dit mee te geven ze zichzelf nu en later ook beter kunnen uitdrukken.

Wat wil je je kinderen meegeven in het leven? Noem 3 kernwaarden
Dat ze niet leven naar de verwachting van anderen, dat angst een slechte raadgever is en love always the answer is.

img

Voel je weleens dat je tekort schiet als ouder?
We brengen heel veel tijd met onze kinderen door, ze zijn echt onze beste vrienden. Ik weet niet of ze iets te kort komen, ik denk het niet….

Wat vind je het belangrijkste onderscheid tussen verzorgen en opvoeden?
Opvoeden, ik merk dat het beste is door gewoon zelf te zijn het beste werkt, iets zeggen en zelf niet naleven werkt niet. Verzorgen, ik ben van puur eten, vitamine, niet vullen maar voeden… soms vinden ze dat ik teveel met groenten kook ;-)

“It takes a village to raise a child”, heb jij veel steun van familie en of vrienden?
Ik ben mega gek op onze band als familie, mijn ouders hebben altijd een grote rol in de opvoeding gespeeld, omdat hun manier van opvoeden mij zo’n sterk fundament gegeven heeft, vond/ vind ik het fijn dat ze veel tijd met hun doorbrengen. Vrienden hebben allemaal hun eigen invloed op de kinderen, iedereen inspireert elkaar en dat is heel waardevol…

img

Zijn er bepaalde patronen in jullie gezin die je herkent uit je ouderlijk huis?
We eten altijd aan tafel en zonder telefoons en andere digitale vervuiling ;-).

Hoe ziet de perfecte vrije dag eruit bij jullie thuis, waarin niets moet?
Lang ontbijten, go with the flow, geen agenda…. Samen koken…. Samen film kijken op de bank in de avond met open haard aan.

Hoe spenderen jullie het liefste quality time samen? Met het hele gezin, apart? En wat gaan jullie het liefste doen?
De natuur in, met elkaar.

Welke boeken heb je gelezen of films heb je gezien over opvoeding en zou je willen aanraden?
Biggest Little Farm is een geweldige film, gaat niet direct over opvoeding van kinderen maar wel over hoe ik naar de wereld kijk.

Is er een moeder – behalve je eigen moeder – die jou inspireert, een echte mother dove?
Doutzen. Ze is heel inspirerend, kijkt op een hele mooie manier naar opvoeding en we wisselen veel van gedachtengoed.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gehad?
“Smile” (geleerd van een geweldige monnik).

Last but not least; zou je een keer mee willen doen aan Palomas Libres en waarom?
Ja, lijkt mij wel heel bijzonder, samen op een avontuur met June bij jullie.

img

Want to participate?